Először ha lehet, és megteheted rendelj egy adagot valamelyik futárszolgálattol, vagy fogd kézen párod, tesód, anyud vagy apud és vegyétek be magatokat egy étterembe ahol ilyet is felszolgálnak, hogy tudd hogy is néz ez ki élőben, és milyennek kéne lennie. Mi például párommal és nővéremmel szoktunk szusibárba járni, sajnos csak fél évente. Hugom szerint ennek az algalapnak idézem "szárított poshadt tóvíz" íze van. Édesanyám viszont szintén az első alkalomtól kezdve rákattant.
Az első bevásárlás kicsit borsosnak tűnhet, de sok dolog van benne ami rengeteg makihoz elég, és hosszú hónapokig eláll.
Hozzávalók:
6 norilap
20 dkg rizs ( teljesen mezei, ami például otthon is van a kamrában)
víz
1 teáskanál cukor/édesítő (ez utóbbi jobban oldódik)
1 evőkanál rizsecet
töltelék (ez lehet vékony csíkokra vágott uborka, lazac, surimi, camambert,pirított csirkemell, krémsajt, gépsonka és amit csak el tudsz képzelni)
konyharuha/bambuszroló, nagyon éles kés, szójaszósz
Így készül
Teljesen egyszerűen megfőzöd a rizst, ahogy szoktad. Én úgy szoktam, hogy kimérem a rizst mérleggel, majd egy mércés kancsóba teszem. Megnézem hány deciliter, aztán zutty a fazékba, és rá 2x annyi hideg víz. Hagyom állni 1-2 percet, de ez nem létszüksége. Ahogy az sem hogy elkezdjük főzés előtt agyonmosni a rizst. Teljesen mindegy neki, hogy ázott e vagy meg van e mosva. Ha felforrt kislángra veszem, és 1-2 percig fedő nélkül, utána pedig lefedve további 15 percig főzöm.
Amíg fő, elkeverek egy kis feleses pohárba 1 evőkanál rizsecetet 1 teáskanál cukorral, vagy édesítővel. Később tehetsz bele több vagy kevesebb ecetet is, ez ízlés dolga. A tölteléket felvágom vékony 2-3 mm es csíkokra, amik maximum olyan szélesek legyenek mint a norilapok. Amikor a rizs megfőtt lekapcsolom a gázt, és hozzáöntöm a cukros ecetet, jól átkavarom és visszarakom rá a fedőt. Meg kell várni, hogy teljesen kihűljön, gyakorlatban én langyos állapotban dolgoztam fel, mert nem tudtam kivárni :)
És most jön a mesterszakács tudást igénylő rész. :) Nekem elsőre sikerült, úgyhogy nem nagy kunszt.
Először mikor csinálsz nem érdemes ilyen bambusz feltekerőt venni, a konyharuha is épp olyan jó. Kicsit egyenetlenebbek lesznek a tekercsek, de a próba kedvéért jó az is. A kezem ügyébe helyezem a felcsíkozott hozzávalókat, illetve kiszúrom a tömlős sajtot ha olyat használok. Magam mellé készítek még egy kis tálba vizet és egy kenőecsetet, egy tálcát amire ráfér majd a tekercs, és nem mellesleg befér a hűtőbe, és persze kell kézügybe a rizs is.
Leterítem a konyharuhát rá az alglap, érdesebb felével felfele, de ez csak esztétikum kérdése. Megnedvesítem a tálban az egyik kezem, másik kezemmel pedig egy evőkanál segítségével rizst teszek az algalapokra. A rizst téglalap alakban eloszlatom az algalapon úgy, hogy 1/3 át fedje be körülbelül, és ne legyen 0,5-1 centiméternél vastagabb. A rizs ágy közepére széltében rátesszük a tölteléket. Fontos hogy ne akarjuk túltömni, illetve, hogy a töltelék végigfusson a rizságyon. Majd megfogjuk a konyharuha végét és először csak annyira tekerjük fel hogy a kuknkor leérjen az algalapra. Jó szorosan tekerjük, különben szét fog esni. Ezután a szabadon maradt norilapot a vízbe mártott, picit lecsepegtetett kenőecsettel átnedvesítjük és továbbhengegetjük a roládot.
A kész hengert egy tálcára tesszük. Amikor mind kész egy alufóliával, vagy celifánnal lefedjük és berakjuk egy kicsit a hűtőbe. Ez sem létkérdés, de szebben lehet szeletelni utána.
Szeletelés: Szükség van a tálka vízre amiben az ecset is volt, egy nagyon éles késre, és egy tálaló tálra. Minden roládból 6-8 maki jön ki. Az ecsettel kicsit nedvesísd meg a kést, majd vágd félbe az egész roládot, fektesd egymás mellé és így darabold kis karikákra. Majd rizses felével felfele rendeztd el a tálaló tányéron.
Szójaszószba mártva nagyon finom előétel, sós desszert vagy főfogás is lehet.
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése