A minap a tévében láttam egy keksz receptet. Az alap ötlet nem volt rosz így elkezdett a kis agyam kombinálni, hogyan is tudnék én is a saját szám ízének megfelelő kekszecskéket csinálni. Alább látjátok az eredményt.
Ezek a kis kekszek azért is jók, mert mindig bajban vagyok mit egyek reggelire. Ez lenne a nap legfontosabb étkezése, de nálam nagyon sokszor elmarad. Azonban ezekből a kekszekből rengeteg ízűt lehet csinálni, és fém vagy műanyag dobozban több hétig is eláll. És a legtöbb munka a kiméréssel és formára vágással van, ha van turmixgéped.
Kókuszos vaníliás, citromos, fahéjas és csokis kekszek. Na meg persze az elmaradhatatlan fincsi tej :) |
Hozzávalók:
175g liszt
110g szobahőmérsékletű vaj vagy margarin
50g cukor
1 evőkanál ízesítő (kókuszreszelék, citrom héj, fahéj)
vagy 12 kocka durvára vágott csoki
Elkészítés:
Bekapcsoljuk a sütőt 200°C-ra
A legszerencsésebb ha egy, két késes turmixgépbe tesszük a hozzávalókat, és legmagasabb fokozaton addig dolgozzuk amíg morzsás lesz, de már feltornyosul az edény falán. Ekkor a nyújtódeszkára, vagy esetemben az alaposan lemosott, szárazra törölt asztallapra öntjük, és egyneművé gyúrjuk. Ha nincs turmixgépünk minnél kissebb darabokra kockázzuk a vajat és addig morzsolgassuk és gyúrjuk amíg egynemű nem lesz. Fontos, hogy semmilyen higító anyagot (tej, víz, citromlé vagy egyéb folyadék) ne tegyünk bele, mert akkor nem lesz finom.
A tepsibe sütőpapírt vágunk, a tésztát kinyújtjuk, ha nagyon vékonyra nyújtjuk ropogós, ha kicsit vastagabbra omlósabb lesz a kekesz. Tetszőleges formákat vágunk, vagy szúrunk belőle, én filézőkéssel szoktam alávágva felszedni, de lisztet is rakhatunk alá. Ha a tészta nyújtáskor nagyon morzsásodik gyúrjuk még át kicsit. A tepsibe rendezzük úgy, hogy ne érjenek össze, de nem kell messze egymástól, mert nem fog megkelni. És vastagságtól függően 10-15 perc allatt megsütjük. Akkor jó ha már keményedik, de ha már barnul biztos hogy megsült.
Amíg sül a sütőpapírt leterítjük az asztallapra, ráborítjuk a dobozt amiben el akarjuk tenni és ceruzával körberajzoljuk, majd kivágunk annyi lapot ahány rétegben el akarjuk tenni a kekszeket + kettőt. Ha kihűlt a keksz teszünk a doboz aljára egy ív papírt rá a kekszeket, majd rá még egy ív papírt, és így rétegezzük. A legtetejére a sütőpapírra tehetünk pár csík radiátoron szárított citrom vagy narancshéjjat és rá még 1 lap sütőpapírt. És mehet is a spájz polcára. A narancshéjtól finom illata lesz a doboznak.
Tálalás előtt megszórhatjuk porcukorral, vagy olvasztott csokiba márthatjuk.
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése