2013. július 4., csütörtök

Sajtos tészta tejföllel vagy ketchuppal

A hónap első harmada általában különösen nagy fejtörést okoz abban, hogy mit főzzünk. Az élelmesebbek nagybevásárláskor gondolnak erre, és vesznek egy kis plusz konzervet, vagy mirelit árút, de ez nekünk valahogy sosem jön össze. Ilyenkor előkerülnek a különböző régi olcsó menza fogások, mint például a sajtos tészta. Párom a sajtot is képes lenne sajttal enni, úgyhogy ilyenkor sem kell nélkülöznie a finom ízeket. Arról nem is beszélve, hogy pikk pakk elkészül.

Hozzávalók / fő
100-150g tészta
trappista sajt
tejföl vagy ketchup ízlés szerint

Az elkészítésén nagyon nincs mit variálni, de ha már itt járunk leírom Én hogyan főzöm a tésztát.
Egy nagy lábasba meleg vizet engedek, és nagy lángon egyenlőre só nélkül felteszem a gázra. Lefedem, és amíg felforr előveszem a tésztát, a sót és egy fakanalat. Ha már nagyon erősen forr beleteszek fejenként kb. fél teáskanál sót, majd utánaküldöm a tésztát. Óvatosan megkeverem és közepesre veszem a lángot.
A tasak főzési idejét csak tájékoztatásul nézem, nagyjából 4-5 percenként átkeverem, és a főzési idő felétől fogpróbával megnézem, hogy megfőtt-e. Ez úgy történik, hogy egy kistányérra kihalászok 1-1 darab tésztát, majd ha picit meghűlt félbe harapom, ha tészta belsejében fehér vonal, vagy pont van, akkor még főhet. Amikor félbeharapva a belseje egyszínű, akkor leszűrhetjük.
Mi ezt a lábasban szoktuk, a fedőt kicsit félre rakva (éppen, hgoy a tészta ne férjen ki) leöntjük a vizet, majd személyenként kb 1 evőkanál olajat locsolunk rá, majd óvatosan elkeverjük, hogyha kihűl se tapadjon össze.

Én még forrón reszelek rá kevés sajtot, hogy ráolvadjon, majd erre szedek tejfölt, és megint egy pici sajtot. Mivel manapság csilit csilivel ennék, ezért ezúttal kevés Cayenne borssal is megszórtam.
A gyerekeknek engedjük az indokolatlan mennyiségű ketchup használatát a tejföl helyett, ettől ők is nagyon élvezni fogják!

Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése