2013. július 3., szerda

Békebeli leves

Az ebekkel hétfő óta átálltunk a B.A.R.F. étrendre, ami lényegében nyers táplálás. Az étrendről eddig csak pozitívat tudok mondani, de azt majd kicsit későbbre tervezem megírni, most a levesről szándékszom értekezni. Mindannyian emlékszünk Nagymama fíínom vasárnapi levesére, de nem sokan tudjuk, hogyan is ugorjunk neki. Múlt héten nagy okosan vettem pulyka farhátat az ebeknek, de itthon nem sikerült elég kicsire darabolni, ezért adott volt a kérdés mi legyen vele. Kidobni nem akartuk, de egy farháttal mit kezdjünk? Hát lesz belőle leves!

Hozzávalók:
2 pulyka farhát (lehet csirke farhát, nyak, szárny, vagy bármilyen csontos szárnyas husi)
2 csokor sárgarépa (mérettől függően 6-10db)
1 csokor gyökér zölddel (mérettől függően 3-5 db)
1 karalábé
1 édes paprika
1 vöröshagyma
3 tk "vegeta" (ételízesítő)
1tk őrölt szerecsendió
12-15 szem fekete bors
ízlés szerint levestészta

Egy nagy fazékba vizet töltünk, úgy a negyedéig, beletesszük a fűszereket és feltesszük a gázra, hogy felforrjon.
A zöldségeket megmossuk, meghámozzuk és tetszés szerinti kisebb darabokra vágjuk. Ez nálunk általában a sárgarépánál vékonyabb hasáb, a karalábénál cikkek, a gyökérnél pedig felezés hosszában, vagy széltében, attól függ mekkora. A paprikát kicsumázzuk, a hagyma héját, és barna gyökeres részét levágjuk. A farhátakat lemossuk és ha kell a püspökfalatnál a mirigyet kivágjuk.
Ha a víz lobog a lábasba tesszük a a karalábét, és a gyökeret, és elrendezzük, hogy nagyjából befedje az alját, rátesszük a farhátat (fazék méretétől függően lehet, hogy ketté kell vágni), úgy hogy ne nagyon érintkezzen alul a fazékkal, hanem a gyökéren, és karalábén feküdjön. Erre jöhet a sárgarépa, a hagyma, a petrezselyem és a paprika, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepjen mindent.
Nagy lángon felforraljuk, majd a lehető legkisebbre véve a lángot, fedő alatt gyöngyöztetjük legalább addig amíg a répa, és a hús meg nem fő. Minél tovább gyöngyözik annál finomabb lesz. (1,5 - 2 óra legalább kell neki)
Ha hab keletkezik a tetején egy szűrővel, vagy kanállal szedjük le, mert zavaros lesz tőle a leves, ezt érdemes 20-30 percenként figyelni.
Ha kész a leves, a sűrűjét általában ketté szokták szedni, egy szebb tálba a zöldséget, egy másikra a farhátat, a levét szűrve egy szép nagy levesestálba. Ha nem azonnal tálaljuk két fazékba is szétszedhetjük, és annyi levessel öntsük le, hogy ellepje, hogy ne száradjanak ki.

A levestésztát akár egy kis adag leves lesszűrt levében is főzhetjük, de simán sós vízben is. Csak arra figyeljünk, hogy ne a levesbe főzzük, mert zavaros lesz tőle a leves, és könnyebben megromlik.

Jó étvágyat hozzá!

Kiegészítés: A pulyka bőrét és püspökfalatját le is szedhetjük, mert elég zsíros lesz tőle a végeredmény, de utólag le is kanalazhatjuk róla a zsír.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése