2017. február 27., hétfő

A vegánságról - Miért kell a vegán pecsenyezsír?

Ez a mostani még az előző bejegyzésnél is rendhagyóbb lesz. Nem lesz benne recept, ellenben egy rövid eszmefuttatás arról, hogy jelenleg milyen gondolatok kavarognak a fejemben a veganizmussal kapcsolatban.

Először is, azoknak akik nem is tudják miről szól a vegánság, bemásolom ide a definícióját:
"veganizmus az állati termékek használatának mellőzése, mely a leglátványosabban a táplálkozás terén nyilvánul meg, és a hozzá kapcsolódó filozófia, amely elutasítja az érezni képes állatok árucikk státuszát. A veganizmus követőjét vegánnak nevezik." (Wikipedia)

Nagyjából, amúgy ennyi is volt a linkelgetés, ha bárkit érdekel a tudományos háttér keressen  rá googleben. 

Szerintem lassan két-három éve, hogy nem eszek húst, és bő egy éve, hogy nem fogyasztok tejet, tojást, E120-at, gumicukrot (pedig nagy kedvencem volt), pillecukrot, rágót és egyáltalán semmit, aminek köze van az állati összetevőkhöz.

Sokan sokféle okból választják ezt az életstílust, nálam a környezetvédelmi szempont volt a leg meggyőzőbb. Erről sokat lehet olvasni, de nemrég az eredeti Terminátor is csinált róla egy kampányfilmet, amivel szerintem minden, a témában érintett találkozott.
Tudom, hogy ez most nagyon gonoszan hangzott, mert hát szegény állatokat kizsákmányolják, és ez engem nem is érdekel csak a környezetvédelem, de ez nem így van.
Sajnálom az állatokat, ugyan akkor az újjászületés és a karma létezésének híveként meg tudom érteni, hogy miért mennek keresztül azon, amin keresztül mennek.
Az más kérdés, hogy ebben én nem vagyok hajlandó részt venni.
De ennyit rólam.

Kezeket fel ki találkozott már a radikális vegánokkal?
Tudod ők azok akik matricákat ragasztgatnak,és olyan erőszakosan akarnak mindenkit vegánná tenni, mint anno a keresztes lovagok terjesztették a saját nézeteiket. Jó-jó ezeknél a vegánoknál nincs kard, ellenben előszeretettel nyomják az arcodba a választásukat, és követelik, hogy minden és mindenki legyen vegán, de azon nyomban!
Ha találkoztál ilyen vegánnal én kérek elnézést a térítési kísérletért.

Hogy mi bajom velük?
Az egész mozgalmat velük azonosítják. Ha valaki kimondja a vegán szót rögtön egy hippi képe ugrik be, aki betör vágóhidakra, és onnan lopkodja az állatokat. Persze aztán könnyes szemmel vissza kell adja, de legalább a vegánság szót kapott pár percre. Ez a jelen esetben, a jelen jogrendszer szerint lopás. Tudod az a fajta, amit minden politikus csinál, csak ez cuki, mert hát megmenti a kis malacot, vagy csibét.
Ja hogy nem minden politikus lop? Hát ez kb. annyira hihető, mint az hogy nem minden vegán szabadít könnyes szemmel bocikat meg csibéket.

Most szinte érzem a felháborodott tömeget, amint a torkomnak ugrik: "És te tettél valaha valamit az állatokért kanapé forradalmár?!"
Képzeld jómagam és még néhány társam nem szabadítunk könnyes szemmel bocikat, meg nem mentünk a gyepiről illegálisan kutyákat, viszont oktatással teszünk róla, hogy a felnövekvő generáció, és a jelen generációk fogékony része megtudja mi a felelős állattartás. Mert tudjátok, amikor valaki évtizedekig hallgatja, hogy a tej így meg úgy egészséges, akkor egy erőszakos szemfelnyitás nem biztos, hogy azt a reakciót váltja ki, amit Te szeretnél. És még ha le is mond a tejről, vajon meddig?

Forrás
Aztán van a másik véglet, aki húst hússal eszik. Lehülyéz mindenkit, aki nem így tesz, és hangosan hőbörög a vegán pecsenyezsír termék értékelésében, mert ha már nem akarsz húst enni, akkor minek csinálsz mindenből vegán verziót?
Az hogy úgy döntünk nem eszünk többé húst nem jelenti azt, hogy ne szeretnénk az ízét! Pusztán nem akarunk részt venni a folyamatban, ahogy egy szaftos steak az asztalunkra kerül. De ha ezt erőszakmentesen, növényi alapon is el tudjuk érni, vagy csak ehhez nagyon közeli dolgot tudunk összehozni, az már maga a mennyország!
Hogy miért azt Dóri nagyon jól összefoglalja ebben a videójában. (6:04 nél kezdődik a számunkra érdekes rész.) Dórit amúgy érdemes nyomon követni, mert nagyon jó ötletekkel szolgálhat azoknak is, akik csak egészségesebben akarnak enni. És nagyon tetszik, hogy nem radikálisan áll a témához, hanem türelemmel és alázattal.
Oké, tényleg nincs több link!
Tehát ezért kell a vegánoknak mindenféle húspótlót kitalálni, mert hiányoznak a régi ízek, élmények.

A két véglet igazából nem sokban különbözik. Mindkét frakció azt hiszi, hogy ő jobb mint a másik. Mert az egyik hülye és nem tudja, hogy állati fehérje nélkül meghalunk, a másik meg tuskó, mert nem érti hogy szegény baba boci min megy keresztül.

vegán hortobágyi, egy augusztusi ebédem
És hogy én hol vagyok a két végletből? Remélem, hogy valahol a közepén, egy semleges övezetben, ahol mindegy hogy mit eszek, mit hordok, tudok egy élvezeteset beszélgetni a másik féllel attól függetlenül hogy ő mit eszik és hord.









Én azt vallom, ha már csak annyit teszel, hogy reggel szója/mandula/mogyoró/...tejjel iszod a kávét, vagy heti egy növényi ebédet iktatsz be, már azzal sokat tehetsz.
Nem ez még nem jogosít fel hogy a melledet döngesd, mint egy beszívott gorilla. Erre semmi nem jogosít fel.

Mert nem vagy jobb, mint az aki iszik tejet.
De rosszabb sem.
szója latte a karácsonyi vásárban


Sokan a vegánságban látják a jövőt, és szerintem igazuk van. Hosszútávon ez az egyik olyan életstílus ami fenntartható, de ha a jövőben mindenki vegán is lesz ezt mi már nem biztos, hogy megérjük. Ugyan úgy, ahogy nem is reménykedem benne, hogy még az én életemben kiürülnek a menhelyek, és megszűnnek a kutyaviadalok.

Ennek ellenére én a jövőben sem fogok húst enni, és továbbra is fogok iskolákba járni, hogy a felnövekvő generáció már szemellenző nélkül tudjon élni.
Ha akar.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése