2015. október 9., péntek

Egyszerű hagymaleves

"Itt van az ősz, itt van újra..." és ilyenkor jól esik egy kis meleg bögrével bevackolni magunkat a takarók közé. Az azonban nem mindegy, hogy így a téli nagy kajálásokra készülve mi van a bögrében. Ha már most elejét tudjuk venni a mértéktelen forrócsokizásnak már sokat tettünk az elhízásunk ellen, arról nem is beszélve, hogy akkor a forró kényeztetés még értékesebb lesz, ha csak ritkán engedünk meg magunknak egy egy pohárkával.
A következő recept akár este hazaérve is elkészíthető, miközben átöltözünk, és filmet választunk.

Hozzávalók (1-2főre)
2 közepes fej hagyma
1 alnatura zöldséges leveskocka (dmben kapható)
vagy fél liter alaplé (vegán változatban zöldségalaplé)
1-2 gerezd fokhagyma
1 tk olivaolaj



A hagymát megpucoljuk és nem túl vékony csíkokra vágjuk. Lábasban az olajjal nagyon kis lángon elkezdjük párolni. Ha már üvegesre pirult, lefedjük, és néha megkeverve hagyjuk aranybarnára és édesre puhulni. Akkor jó, ha a jobb oldali képen látható színű, de ez csak akkor fog sikerülni, ha nagyon lassan, kis lángon, fedő alatt puhítjuk. Ha már szép barna rátörjük a megpucolt fokhagyma gerezdeket, és fedő alatt még pár percig ezzel is pároljuk.
Ha ezzel megvagyunk felöntjük fél liter vízzel, és beledobjuk a leveskockát. A víz szépen fel fogja oldani a lábas aljára sült barna darabokat, ezzel valami mennyei színt  és ízt adva a levesnek.
Egyszer egyszer átkeverve 5 percig hagyjuk gyöngyözni, és már tálalhatjuk is.

Ha ebédre fogyasztjuk egy pár szelet rizspufival komplett laktató menü, ha plusz betét nélkül, akkor finom átmelegítő fogás a nap végére.
A táblázatból jól látszik, hogy az olívával kell csínján bánni, a többi hozzávaló szabadon variálható.

Jó étvágyat hozzá!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése