2017. február 19., vasárnap

Vegán Stir Fry

Ezer éve nem írtam receptet, ennek főleg az az oka, hogy manapság nem recept alapján főzök, és rengeteget kísérletezek, így meg azért nehéz leírni, hogy mik a pontos mennyiségek. De ez a mai egy kicsit másfajta bejegyzés lesz, mint az eddigiek.
A célom, hogy egy picit segítsek azoknak akik kacérkodnak az állatmentes főzéssel, vagy már gyakorolják, de megrekedtek bizonyos ételek vagy ízvilág bűvkörében.
Felénk nagyon gyakori a vegán kaják közt az indiai. Nincs is ezzel baj, de néha megkívánunk egy kis gyors kínait, amit idekint a júkéjben nem igazán lehet kapni. Állatmenteset meg aztán végkép nem.
Ilyenkor tépem fel a szekrényt, meg a hűtőt és dobok össze egy jó kis stir-fry tésztát.
Pontos mennyiséget nem írok, mert sosem készül két egyforma stir-fry itthon, ebben pont az a jó, hogy az kerül bele, amit éppen kívánunk, vagy van itthon.

Most csak a metodikát osztom meg veletek, és hogy nálunk miből szokott készülni:
Hozzávalók:
tészta, zöldség lepirítani, szósz, hús helyettesítő (elhagyható)


A tészta:
Lényegében bármilyen hosszú tészta jó hozzá. Ha csak az van otthon tépj fel egy instant levest, és használd annak a tésztáját (ha tojás és zsír mentes). De jó a spagetti, linguine, udon is. Mi most éppen fekete bab széles metélttel ettük, mert ez volt megbontva.

Ahogy szoktad megfőzöd, vagy rá van írva a csomagra, ha új tésztával kísérletezel. Ha egy-két perccel hamarabb szűröd le az sem baj, úgyis átpirítjuk még.
Ha megfőtt tedd félre pár percre.

Zöldség:
A mirelit kimondottan wok vagy stir-fry zöldségtől kezdve a hagymás paprikás minimalista változatig mindenfélét ettünk már. Ha magad kaszabolod a zöldeket érdemes kis csíkokra, hasábokra vagy kockákra vágni, hogy pár perc alatt megpiruljon, de a közepe ne legyen rommá főve.

Felaprítjuk, és max egy evőkanál olajon 3-5 perc alatt lepirítjuk. A répának kell pár perc, de a paprika megvan 2 perc alatt is.

Javaslatok a teljesség igénye nélkül: cikkekre vágott hagyma, kaliforniai paprika kockák, babcsíra, shiitake gomba rehidratálva, fafüle gomba rehidratálva, csiperke, kel levél, káposzta csíkok, répa csíkok, zeller levél, karalábé apró csíkokra vágva, ananász darabok, bambuszrügy, spárga, spenót levél, .....

szósz:
Na ez okozhat némi fejtörést, mert sok cég tesz mindenféle állati összetevőt a szószaiba.
Amit először meg szoktam nézni, hogy a szósz vegetáriánus e. Ha az akkor tuti nincs benne halszósz, zselatin. Az hogy vega egy termék azt fel szokták tüntetni a csomagoláson elég sok esetben. Ezek után az összetevők közt már csak az allergéneket kell alaposan átnézni, hiszen ha a gyártó eleget tett a kötelezettségeinek akkor a tej és tojás származékokat is kiemelte a címkén.
A képen látható szósz is vegán, de ez sehol nem szerepel rajta, de átnéztük, halszósz, és egyéb álltai összetevő mentes.
De ha esetleg spórolós verziót szeretnél van egy szuper szósz ötlet a hamis kacsa >receptjénél<, ami remek alapot képezhet a fantáziádnak, vagy önmagában is megállja a helyét.
A zöldségekre öntjük ha már megpirultak, és jó alaposan összeforgatjuk vele. A házi szósznak kell egy-két perc, hogy besűrűsödjön.

Húspótló:
Szerintem itt van a kutya elásva. Egy szottyos, vagy nagyon száraz húshelyettesítővel haza lehet vágni az egészet. Leírom én hogy szoktam:
A megfőtt szóját, vagy hamis kacsát kinyomkodom, amennyire csak tudom anélkül, hogy péppé préselném.
A már majdnem száraz falatnyi darabokat egy tálba teszem, és rászórok egy kevés keményítőt, amivel jól összeforgatom.
Ezek után szintén max 2 kanál olajon lepirítom. (Ez fontos, mert a szója és a szejtán is bődületes mennyiségű olajat tud felvenni.) 
A keményítőtől kap egy finom kérget, ami magába szívja majd a szószt, és egy a kínai éttermek húsaihoz hasonló végeredményt kapunk.
Ha lepirult egy tálban félretesszük, és ez után jöhet a wokba a zöldség.
Készülhet konzerv hamis kacsából, szójakockából, szejtán csíkokból, kipréselt tofuból, bármilyen általad kedvelt húshelyettesítőből.
Ha a kamu húsi kevésbé ízes érdemes egy intenzívebb szósszal feldobni.



Végső simítások:
Ha a zöldség lepirult, elkeverjük a szósszal, majd jöhet rá a pirított kamu húsi(ha kerül bele), ez után pedig a tészta, amivel még szintén összeforgatjuk a szószt. Vagy a szószt forgatjuk össze a többivel? Mindegy, a lényeg, hogy szósz jusson mindenhova! 😊
Hogy tocsog a szósztól vagy csak éppen fedi a dolgokat az megint csak ízlés dolga. Én szeretem ha szép fényes réteget képez a szójakockákon.

Hedonisták szórhatnak rá még szezámmagot, vagy egyéb magvakat is a tálalás előtt.

Az egész művelet tarthat tíz percig, vagy fél óráig attól függ, hogy előkészített alapanyagokat, vagy nyers zöldséget használunk a hűtőből.

Jó sütögetést! 😉

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése