2015. augusztus 11., kedd

pirított rizstészta

A szülinapomon vagyok olyan szerencsés, hogy nem kell elmennem itthonról. Ennek megfelelően már reggel tele vagyok tervekkel, hogy mit kéne csinálni ma. Ennek a felére sem lesz időm, de ez most még nem érdekel, mert ez ma az én napom.
Ebédre ez a gyors finomság készült. A hozzávalókat olvasva elég borsosnak tűnik az ára, de ezek az egzotikusabb hozzávalók (ecet, szezámolaj, fafüle) sokáig elegek lesznek, bátran próbálgathatjuk velük szárnyunkat a kínai konyhában.

kellemest a hasznossal
a hozzávalók vize mellé
egy kis zöldteának való is elfér :)
Hozzávalók:
100g wok zöldség (a mélyhűtő mélyén árválkodó ötletgazda)
50g száraz rizstészta
5-6 szem szárított fafül gomba
1 gerezd fokhagyma
2 ek szójaszósz
1/2 tk. szezámolaj
1/2 tk rizsecet
1/4 tk őrölt gyömbér

Egy kannában, vagy vízforralóban vizet melegítünk. A fafülét szűrőben kicsit átmossuk, és egy kis müzlis tálba tesszük. A száraz rizstésztát szintén egy kis tálba tesszük. Ha a víz felforrt ráöntjük a szárított alapanyagokra, és a tasakok leírása szerinti ideig hagyjuk ázni.
Mivel a zöldségem picit már megjegesedett, ezúttal átmostam hideg víz alatt, hogy eltávolítsam a felesleges jeget róla. Ha a többi hozzávaló megpuhult leöntjük róluk a  vizet, és akár szűrőben is hagyhatjuk kicsit lecsepegni.
Egy wokban vagy nagyobb serpenyőben annyi olajat melegítünk, hogy az alján egy nagyon vékony rétegben terüljön el. Ha forró az olaj nagy lángon megfuttatjuk rajta a zöldséget, és a gombát. (óvatosan spriccelni fog) Rátörtjük a fokhagymát, beletesszük a szezámolajat, ecetet. Folyamatosan kevergetve átpirítjuk, majd hozzáadjuk a tésztát, a gyömbérport, és a szójaszószt. Ezekkel is alaposan átkeverve még pár percig pirítjuk, és már tálalható is.

A recept szerinti fűszer mennyiségek egy nagyon halvány ízvilágot adnak, ennél bátrabban is fűszerezhetünk, ha már ismerjük hogyan működnek az alapanyagok.

Kiadós, gyors, és ilyen mennyiségben alakbarát ebéd.

Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése