2015. július 22., szerda

lenmagos padlizsánkrém

A padlizsánkrémet minden formában imádom, pikánsan, lágyan, édeskésen, kenyérre kenve, melegszendvicsre, mindenhogy jó. Ez a képviselő egy pikánsabb változatnak készült, úgyhogy ki ki ízlése szerint tehet még bele hagymát, borsot, esetleg csípősebb fajta mustárt.

Hozzávalók:
40dkg megtisztított, kockázott padlizsán
fél fej vöröshagyma
1 kis marék lenmag
1 ek olaj (semleges izű)
2 tk mustár
1-2 tk lenmagolaj
1 tk őrölt tarka bors

A padlizsánt 1-2 dl vízben felteszem párolódni. Nem kell hogy belepje a víz, csak legyen alatta, hogy gőz képződjön az edényben.
A puhára párolódott padlizsánt átszűröm egy nagy lyukú levesszűrőn, hogy a felesleges víztől megszabadítsam. Hagyom picit lecsöpögni.
A padlizsán serpenyőjét elmosom, és leitatom a belsejéből az összes vizet. Szárazon visszakerül a tűzre, és megpirítom benne a lenmagot. Ha már illata van kiöntöm a serpenyőből, és egy kis semleges ízű olajjal visszateszem a serpenyőt a tűzre. A hagymát nagyobb kockákra vágom, és éppen hogy megfuttatom az olajban, hogy megmaradjon egy kevés ereje.
A késes robotgép táljába teszem a lecsöpögött padlizsánt, és rá a hagymát. Egy rusztikus krémmé keverem, majd hozzáadom a lenmagolajat, lenmagot (aki szeretné előtte picit meg lehet törni) és a fűszereket. Átkeverem, kóstolom, és ha kell még teszek hozzá az ízesítőkből.
Egy zárható dobozba, vagy befőttes üvegbe teszem, és hagyom kihűlni, majd lefedve a hűtőbe teszem.

Nem tudom meddig áll el, nálam még nem sikerült megromolnia. :)

Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése