2010. szeptember 2., csütörtök

Tortilla lap

Felénk is egyre több nagy bevásárlóközpontban, és hipermarketben kapható készen a tortilla lap. Véleményem szerint ezek elég drágák és ízminőségük sem az igazi. Különösen ha figyelembe vesszük, hogy fél óra alatt otthon is lévő alapanyagokból elkészíthetjük.
Kell hozzá egy tál, amibe összekeverjük a tésztát, egy fakanál vagy roborgép, egy evőkanál és egy kb 2,5 dl es pohár, bögre vagy csésze. Kell még továbbá egy nyújtófa, és egy gyúródeszka, bár én az alaposan lemosott asztallapon szoktam nyújtani, az nem mozog a kezem alatt.
Serpenyő a sütéshez és egy tányér amire kiszedjük. Egy kevés alufólia lefedni a tányért.




Hozzávalók:
1,5 csésze búzaliszt
0,5 csésze kukorica liszt
fél csomag sütőpor
3-4 evőkanál olaj
langyos víz
A kukorica és búzalisz arányát nyugodtan variálhatjuk, de én nem ajánlanám hogy ennél sokkal több kukoricalisztet tegyünk bele, mert kezelhetetlen lesz a tészta. Természetesen csak búzalisztből is el lehet készíteni.

A kétféle lisztet a sütőporral és a sóval összekeverjük. Belerakjuk az olajat és a robotgép spirális szárával morzsásra dolgozzuk. Ezután jöhet bele fokozatosan annyi víz, hogy gyúrható tésztát kapjunk, ami elválik az edény falától, de nem túl ragacsos.
Konyharuhával letakarva kb. 10-15 percig állni hagyjuk.
A pihentetett tésztát kissé lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd 8-12 kis egyenlő adagra szedjük szét. Adagonként pár miliméter vékony korongokká nyűjtjuk. Majd egy serpenyőben, olaj vagy zsír nélkül pár pillanat alatt megsütjük mindkét oldalát. Akkor jó ha hólyagosodik sütés közben.
Ha az összeset megsütöttük a tányért amire kiszedtük őket lefedjük alufóliával, és egy 10 percet állni hagyjuk, hogy jól hajtható legyen.

Leggyakrabban majonézzel, jégsalátával, sajttal, és valami husival töltöm meg. A töltelékkel óvatosan, ha túltöltjük nem tudjuk feltekerni. Persze lehet egyszerűen félbehajtva is megtönteni.

Jóétvágyat hozzá!

2 megjegyzés:

  1. Nem hülyék ezek a mexikóiak, vagy a fene tudja honnan jött ez a cucc... de nagyon jó! finom és miegymás... és sok mindenhez jó köretnek is, tele zöldséggel és társaival...még, még, kérek még

    VálaszTörlés
  2. Eredetileg az aztékok készítették. Aztán a helyükre érkező telepesek átvették. Legalábbis legjobb tudomásom szerint.
    A variálhatósága pedig tényleg ennek is szinte végtelen, ugyanis ez volt az egyik kenyerük. :)

    VálaszTörlés