2014. október 13., hétfő

Meggyes piskóta

A hétvégén megkaptam a szülinapi ajándékomat, aminek irtóra örültem. Így végre tökéletes lett a tojáshab, mandulaliszt beszerzése után már indulhat is a macaron gyártás!

hozzávalók:
200g liszt
200g cukor
2 tasak sütőpor
2 tasak vaníliás cukor
6 db tojás
350g magozott meggy (befőtt, vagy felengedett mirelit is jó)
pár csepp olaj, sütőpapír

A tojások fehérjét, és sárgáját szétválasztjuk, a lisztet cukrot kimérjük. A lisztbe belekeverjük a sütőport. A fehérjéből kemény habot verünk a vége felé 2-3 evőkanál cukor hozzáadásával. A maradék cukrot, vaníliás cukrot a sárgájához adjuk, majd ezt is összedolgozzuk a robotgéppel. A meggyeket, ha kell lecsepegtetjük, és a kimért liszt egy kis részével megszórjuk, majd a maradék lisztet a sárgájához keverjük. A sárgájás keveréket lazítjuk egy kevés fehérjehabbal, amit jól elkeverünk, majd óvatosan beleforgatjuk először a tojáshabot, majd a lisztben átforgatott meggyet.
A kapcsos tortaforma alját kivesszük, és a sütőpapíron körbejelöljük. Kivágjuk a kört, majd félretesszük.  A tortaforma peremére is vágunk sütőpapírt, majd pár csepp olajjal kikenjük a forma alját, és oldalát is, ebbe pedig belesimítjuk a papírokat.
A masszát a formába öntjük, és (előmelegített)közepesen  sütőben(kb180°C) megsütjük. Az első 10-15 percben ne nyitogassuk a sütő ajtaját! Majd ez után tűpróbával ellenőrizzük.
Rácson hagyjuk a papír nélkül kihűlni, tálalás előtt pedig megszórjuk porcukorral, és egy gombóc vanília, csoki vagy meggy fagyival tálaljuk!

Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése