2013. november 18., hétfő

Up side down mákos cupcake

A minap mákos tésztát vacsoráztunk, és abból megmaradt mák. Legutóbb is így jártunk, így már tudtam mit kezdjek vele. A legutóbb mazsola is került bele, ami a mostaniból is hiányzott, és a baracklekvár újításom sem igazán úgy sült el, ahogy vártam, de sebaj, egy kis kreativitással mindent meg lehet oldani. :)

Hozzávalók kb 12 cupcakehez:
30dkg liszt és mák (jelenleg 8dkg mák 22dkg liszttel)
17,5dkg cukor
1cs sütőpor
egy nagy csipet só
2 tojás
15dkg vaj vagy margarin
17,5dkg tej
baracklekvár

A száraz hozzávalókat egy tálba tesszük (liszt, mák, cukor, sütőpor, só) és jól elkeverjük.
A tejet és a vajat összemelegítjük, de ne legyen forró, csak, hogy a vaj megolvadjon, beleütjük a két szobahőmérsékletű tojást, és simára keverjük.
A sütőt előmelegítjük közepes hőfokra, kb 180°Cra.
A nedves hozzávalókat ráöntjük a lisztes keverékre, és elkeverjük addig, amíg már nincsenek benne kis lisztes gumók.
A muffinforma mélyedéseibe egy fél evőkanál masszát teszünk, amire egy fél kávéskanál baracklekvárt adagolunk. A lekvárt befedjük egy evőkanálnyi tésztával, és 20 perc alatt készre sütjük.

Amikor a formából kiforgatjuk az aljára süllyedt lekvár miatt lesz egy pici lyuk. Ide töltünk egy pici krémet, plusz a díszítést a talpára. Így lett up side down. :)

Díszítéshez:
12dkg vaj
12dkg cukor (ettől bőven lehet kevesebb)
ételfesték
1 tk. vanília aroma

A szobahőmérsékletű vajat robotgéppel elkezdjük krémesíteni, majd apránként hozzáadjuk a cukrot. Én szeretem, ahogy a krémben pici keményebb pöttyökként visszaköszön, de aki a sima krémet szereti használjon porcukrot. Ha már szép habos, krémes hozzáadjuk a festéket, és az aromát, és még fél percig dolgozzuk.
A krémet a kihűlt! cupcakekre tesszük.

Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése