2012. szeptember 19., szerda

Kicsi csíra projekt - koriandermag

Ma a fűszeres pultnál Édesanyámmal egész szerecsendiót kerestünk, amikor megakadt a szemem egy koriandermagos zacskón, és bevillant, hogy azért már jócskán beleléptünk az őszbe. Ennek kapcsán jutott eszembe, hogy le kéne porolnom a csíráztató tornyocskámat, és ideje lenne nekilátni a csíráztatásnak, mert lassan kifogy majd a gyümölcsök tárháza, és akkor is kell majd a vitamin. Ez az egyik ok. A másik pedig, hogy a gyomrom nem bírja a kávét, és kéne találjak valamit, ami élénkítő hatással bír, de azért nincs tele kemikáliákkal.
Miért pont csíráztatás? Mert kevés hely kell hozzá, különösebb felszerelést nem igényel, a magok nagyrészt beszerezhetők a legtöbb fűszeresnél, vagy bioboltokban rendelhető, akár neten is. A magok ára sem veri az egeket, mint a készen vett csíráké. És teljesen mindegy, hogy télen, avagy nyáron vágunk bele, a csíráknak nem számít! Egyetlen dologra figyeljünk csak, hogy a már megbontott magokat, amit épp még nem csíráztatunk légmentesen záródó edénybe tegyük el, különben ellepik a bogarak. Nekem múltkor a búzámat ették meg. :(

Csíráztató edény házilag :
Hozzávalók: 1 db befőttes üveg, lehet ez kicsi tormás üveg is; 1 db befőttes gumi; 2-3 gézlap, ami befedi az üveg száját, vagy egy kis darab szúnyoghaló, vagy hasonló sűrű szövésű háló. Szövet erre a célra nem a legjobb, mert nem engedi szellőzni a magokat, és így gyorsan megpenészednek.

Mossuk ki alaposan az üveget, hogy ne maradjon benne szennyeződés, majd tegyünk bele ujjnyi vastagon hideg vizet. Egy teáskanállal tegyünk a vízbe a kiválasztott magból, majd a gumi segítségével tegyük a befőttesüveg tetejére a hálót. A vízben hagyjuk ázni a magot, amíg megpuhul a héja, majd öntsük le a vizet róla a hálón keresztül. Fajtától függően mossuk át a magokat 1-2x naponta a hálón keresztül, és öntsük le róla a vizet, hogy éppen-hogy csak nedves maradjon. Ismét csak fajtától függően 2-3 napon belül fogyasztható.

Mint minden újdonságot ezt is mértékkel érdemes elkezdeni ezért írtam az egy teáskanálnyi adagot. Ha az első adag nem váltott ki semmilyen allergiás reakciót, és az ízét is bírjuk akkor jöhet több is szép fokozatosan.

Koriander
Koriander mag
Áztatási idő: 3-4 óra
napi átmosás: 1-2x
Fogyasztható: ízlés dolga, már maga a mag is ehető natúr formában (még tesztelem, fázisfotók jönnek)

Hatásai: Igazából akármerre kutakodtam mindenhol megemlítik az emésztéssegítő, gázképződés csökkentő, és élénkítő hatását. Őseink kiadós étkezések után ropogtattak el néhány magot, hogy csökkentsék a teltségérzettel járó fáradtságot. Sok ősi kultúra használta megannyi bajra, a magok főzetét például hurutos megbetegedésekre ajánlják, de keleten afrodiziákumként is használták.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése