2012. augusztus 1., szerda

Házi tészta paradicsomos szósszal

Az egyik barátom családja Olaszországban nyaralt, és hoztak nekem finom friss cserepes bazsalikomot. Utánozhatatlan! Volt már nekem cserepes bazsalikomom de ehhez képest sehol sem volt. Fantasztikus az íze!
Ez a fantasztikus fűszernövény tészta, és paradicsom után kiált, és mivel ma nagyon elememben vagyok ezért saját kézzel gyúrtam hozzá, hogy még fantasztikusabb legyen a végeredmény.

Hozzávalók 1 főre:
tészta
100-150g liszt
1 tojás
csipet só
(vagy 150g spagetti száraztészta)

Szósz:
1 közepes paradicsom
4-6 közepes levél bazsalikom (kb. 1 teáskanál őrölt, ha nincs friss)
fél-1 gerezd foghagyma
egy nagy csipet só
olívaolaj

Egy tálba tesszük a liszt 3/4 részét, csak úgy szemre. A közepében kis fészket csinálunk, amibe jön  a tojás, és megszórjuk sóval.  Az ujjainkat karomszerűen meghajlítva körkörösen elkezdjük beledolgozni a lisztet a tojásba. Lehetőleg egyik kezünket használjuk hozzá, mert a tojás méretétől függően még kellhet bele liszt. Ha már szépen felvette a lisztet és a kezünk is viszonylag szép tiszta akkor kitehetjük az asztallapra, vagy a gyúródeszkára és tovább gyúrjuk. Ha elkezdene ettől ragadni nyugodtan adjunk hozzá még apránként lisztet. Akkor jó, ha szép sima és kemény tésztagolyót kapunk.
A Tésztát pici liszttel megszórva félrerakjuk, majd feltesszük a tészta vizét a tűzre, de még nem sózzuk meg! Amíg melegszik a víz turmixgépbe tesszük a bazsalikomot, hozzáadjuk a megpucolt és picit feldarabolt foghagymát, rádobjuk a sót, és ízlés szerint meglocsoljuk olívaolajjal. A paradicsom zöld csutkájával szemben egy pici X-et vágunk a zöldség bőrére, majd ha már gyöngyözik a tészta vize 1 percre beledobjuk a paradicsomot.
Kanállal szépen ki lehet venni, majd óvatosan -mert meleg- le lehet húzni a héját. Ezután félbevágjuk, a magokat és a zöld csutkát eltávolítjuk és a turmixgépbe tesszük. Körülbelül 1-2 perc alatt szép selymes öntetet kapunk. Kóstoljuk meg és még most tegyünk hozzá fűszert, ha nem elég ízes számunkra.
A tészta főzővizébe teszünk egy teáskanál sót, majd lefedjük és a legkisebb lángra vesszük, amíg kinyújtjuk a tésztát. Ezt megtehetjük sodrófával is, de én a Nagyimtól örököltem egy tésztanyújtó gépet, ami ráadásul el van látva széles metélt és spagetti betéttel is.
Mindkét esetben ügyeljünk rá, hogy lisztezzük meg a tészta felületét nyújtás közben. Ha sodrófával dolgozunk, kb.2-3 mm vastagra nyújtsuk a tésztát, majd tetszés szerint kisebb nagyobb csíkokra vágjuk fel. A felvágott tésztát vagy tésztaszárítón terítsük szét, vagy forgassuk egy nagy csipet lisztbe, hogy ne ragadjon össze.
Ha az összes tésztát megformáztuk mehet is a főzővízbe. Egy villával óvatosan keverjük meg, hogy ne ragadjanak össze, se pedig az edény aljára. Aki szereti picit keményebben már amikor feljön a tetejére kiszedheti, aki nem várjon még vele egy percet és csak utána szedje szűrőkanállal egy tálba, vagy akár a tányérra. Nem baj ha egy kevés főzővíz is kerül vele a tálba, de ne áztassuk el a szószt.
Öntsük a forró tésztára a paradicsomos szószt, és egy kanál és villa segítségével jól forgassuk össze, hogy mindenhol befedje, és már ehetjük is.

A recept leírása kicsit hosszadalmas lett, de nekem kb. 20 percet vett igénybe az egész onnan, hogy elkezdtem elővenni az alapanyagokat.

Még melegen akár egy kis sajtot is reszelhetünk rá.

Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése