2012. június 8., péntek

"cupcake" cukor mázzal

Akárhányszor egy nagy tálca ilyen sütivel állítok be a kutysulira, midíg szívesen látnak. Nem is értem miért. :P



Hozzávalók ~12 cupcakehez
100g liszt
100g lehetőleg porcukor
2 nagyobb, vagy 3 kisebb tojás
1 csomag vaníliás cukor (ha jól emlékszem 12g)
1 csomag sütőpor (ha jól emlékszem 12g)

A tojások fehérjét elkezdem habbá verni, majd amikor már fehéredik hozzáadom apránként az átszitált porcukrot. Nem baj ha nem lesz a végén kemény hab, a lényeg, hogy levegős legyen. A tojások sárgáit egy másik tálban összetörjük, és beleszórjuk a vaníliáscukrot, majd jól elkeverjük. Ezek után a cukros sárgályát a fehérjéhez adjuk, átforgatjuk, majd óvatosan jöhet bele apránként az átszitált liszt, amibe belekevertük a sütőport.
Muffinformákba adagoljuk és 180°C-on kb 20 percig sütjük, amíg a teteje szépen elkezd pirulni.

Cukormáz (icing)
1 nagy, vagy 2 kis tojás fehérje
300-350g porcukor átszitálva
egy strapabíró robotgép
ételfesték, aroma, szórócukor stb....
(a tojás sárgáját akár a süti tésztájához is adhatjuk)

A tojás fehérjét robotgép magas fokozatán elkezdjük felverni, majd amikor fehéredik evőkanalanként! hozzáadjuk a porcukrot. Addig kell adagolni bele a cukrot, amíg szilárd masszát nem kapunk, és a robotgép keltette kis redők, meg nem maradnak a tálban.
Én ételfestékkel, és aromával dobom fel, 1-2 teáskanál bőven elég bele, de ilyenkor számoljunk vele, hogy több cukor fog kelleni.
Aki fél nyers tojásfehérjét használni, vízgőz felett is verheti a habot, de vigyázzunk, hogy a víz ne nagyon lobogjon a lábasban, és a felcsapő gőz meg ne égesse a kezünket.

Figyelem: A máz hamar szárad, ezért vagy azonnal töltsük nyomózsákba, vagy takarjuk le a tálat egy nedves konyharuhával.

A kész művet hagyjuk állni 1-2 órát, hogy a máznak legyne ideje megszilárdulni.

Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése