2012. január 22., vasárnap

Eugénia 30 éves!

Nővérkém huszonharmadikán tölti be a 30. életévét, mivel hétfőn elég macerás lett volna ezt megünnepelni ezért péntek délután csaptunk egy kis bulit. A torta nem lett életem fő műve, de az ünnepletnek ízlett, úgyhogy sikernek könyvelhetem el.
A kérés nem volt konkrét, kicsit sem :)
Sötét tortalapba fehércsokis krémet szeretett volna, fehér csokimázzal. Végül a máz elmaradt mert sok lett a csokikrém, mert a második piskótalap összeesett, így most csak a krém és a lap receptjét írom le.
A fehér krém ötletét a receptgyar.hu -ról, onnan is a  három színű csokitortából merítettem, de mivel nem volt egy éjszakám elkészíteni, így a helyszínen improvizáltam kicsit :P
Piskóta hozzávalók:
5 tojás
200g liszt
200g lehetőleg porcukor, de ha nincs a kristály is jó
1cs vaniliáscukor
1cs sütőpor
2ek holland kakaópor

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját egy kisebb tálban összetörjük, hogy folyós legyen. A fehérjékből kemény habot verünk, amikor már kifehéredett kissé de még nem szilárd hozzákeverjük apránként a cukrot.
Ha a tojáshabunk már jó kemény fakanállal belekeverjük a sárgáját.
Egy másik tálba beleszitáljuk a lisztet, belerakjuk a sütőport, vaniliáscukrot és a kakaót, majd jól összekeverjük, végül apránként a tojáshabos masszához keverjük, óvatosan, hogy minnél kevésbé törjük össze a habot.
Sütőpapírral bélelt tortaformába tesszük, és előmelegített 180°C-os sütőben, körülbelül 20-25 percig sütjük. Ha kiálja a tűbpróbát kivesszük a tortaformából, a sütőpaprít levesszük róla, és egy egyenes tányéron, vagy rácson hagyjuk kihülni a lapot.
Ebből a lapból kettő fog kelleni.

Vajas fehércsokikrém hozzávalók:
150g puha vaj, vagy margarin
200g fehércsoki
100g porcukor, vagy kristálycukor
2 dl vagy 200g habtejszín

A tejszínt vízgőz felett felforrósítjuk, de ne forraljuk fel. Olyan meleg legyen, hogy megolvassza majd a csokit és a vajat.
A csokit és a vajból 100g-ot apró kockákra vágunk és egy tálba tesszük. Leöntjük a forró tejszínnel, és kevergetjük amíg el nem olvad benne a két anyag. Ezután kihűtjük.
Amikor már hideg robotgéppel elkezdjük beledolgozni a maradék vajat, és a cukrot, amíg egy krém állagú masszát kapunk.

Végül a két kihűlt piskótalapot félbevágjuk, az első réteg tésztát megkenjük gazdagon a krémmel, majd rátesszük a következő réteget, és így tovább. A legfelső réteget befelé is fordíthatjuk így egyenesebb a torta teteje. A maradék krémmel bevonjuk a torta oldalát és tetejét is.
Habzsákba töltött olvaszott tejcsokival írhatunk a torta tetejére, ami most a 30 gyertya miatt nem fért oda :)

Jó étvágyat hozzá!
És persze Isten Éltessen Nővérkém!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése