Ez a recept nem tőlem származik, de már nem először csinálom, és nem tudom elrontani. Az eredeti receptet itt találjátok, én csak a mennyiségből vettem le, mert nekünk nagyon sok a kiló liszt egyszerre.
Hozzávalók:
500g liszt
12g élesztő
csipet cukor
2 tk só
2 marék mag (napraforgó, tök, szezám, ... )
1 ek olaj
meleg víz
Ahogy a eredeti receptben is szerepel a lisztet egy tálba szitálom, hozzá rakom a cukrot, sót és jól elkeverem benne a magokat. Ráöntöm az olajat, és belemorzsolom az élesztőt. Jól kiengedem a melegvizet a csapból, és amikor már nagyon meleg akkor engedek belőle úgy 3dl-nyit. Apránként adom hozzá a vizet a liszthez, amíg szép könnyed, de nem ragacsos tésztát kapok.
Kicsit még gyúrom, aztán egy konyharuhával lefedett tálba téve télen felteszem a radiátorra kelni. Nyáron esetleg be lehet kapcsolni a sütőt neki, de 60°Cnál ne legyen melegebb, mert akkor sülni kezd!
Általában egy órácskát szoktam keleszteni, van amikor újragyúrom kicsit és vissza teszem még egy kicsit kelni, de enélkül is nagyon finom szokott lenni.
A sütőlemezt, vagy formát amiben sütni akarom kibélelem sütőpapírral, de margarinnal és liszttel is lehet bélelni, bár ezt még nem próbáltam. Általában 30-40 perc alatt megsül, a teteje szép aranybarna lesz, én biztos ami biztos tűpróbázni is szoktam, mert a mi sütőnk elég régi. Gáz sűtőben 3-as fokozaton szoktam sütni. Akkor már közel van a kész állapothoz, ha elkezdi körbelengni a konyhát a finom friss kenyérillat.
Vigyázat ! Csak akkor kóstoljuk meg, ha fel vagyunk készülve rá, hogy nem fogjuk tudni abbahagyni az evést :)
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése