A karácsony egyik elengedhetetlen kelléke a hal. És ha hal akkor nagyon sokan a halászléhez fordulnak. Ez a leves érdekes, mert eddig csak olyannal találkoztam, aki vagy annyira szerette, hogy akármennyit meg tudott volna belőle enni, vagy olyannal aki rá se bírt nézni.
Ez a halászlé a paprikás változat, és ez valóban egy olyan recept amit még a nagypapám tanított nekem. Persze ebbe is belekerült már az Ő idejében is némi modern technika a halászlé kocka formájában, dehát városi emberek lévén, nem mindenki teheti meg, hogy konyhakertet tartson a fűszerek miatt. A legfinomabb a nagymamám kézzel gyúrt házi metéltjével volt. Talán ez a része hiányzik a karácsonynak legjobban mióta elmentek. Valahogy azóta nem igazi a karácsony nélkülük.
Hozzávalók:
1kg vörös hagyma
2-3 babérlevél
2 halászlé kocka
1 egész zacskó fehérbors
3 púpozott evőkanál pirospaprika
ízlés szerint erős piros paprika
1 tk só
2-3 szelet ponyt (mi nem annyira halasan szeretjük, inkább sok tésztával és belsőséggel, de ha nem is szereted 1 szelet mindenképp kell az alaplébe az íz miatt)
ízlés szerint belsőség (ikra,tej, máj, ilyesmi)
Elkészítés:
A hagymát megpucoljuk, és nagyobb darabokra vágjuk és egy nagy fazékba tesszük. Ennyiből mi négyen általában 2x eszünk. Eresztünk rá hideg vizet, úgy hogy még legyen helye forrni, és beleférjen a hal, és a belsőség is. Beletesszük a babérlevelet, lefedjük, és forrástől számítva kislángon legalább 30 percet rotyogtatjuk. Minnél tovább rotyog annál finomabb lesz.
30 perc után félrehúzzuk, kihalásszük belőle a babérleveleket, és botmixerrel addig turmixoljuk a forró hagymás alaplét amíg nem marad benne hagymadarab. Ezek után visszatesszük a tűzhelyre és ha ismét gyöngyözik beletesszük a halszeleteket. Vastagságtól függően kb 10 percig főzzük.
Amíg a hal fő egy nagy kb 5dl es bögrét veszünk elő, és 3/4 ig töltjük csapból folyó minnél melegebb vízzel. Ebbe belerakjuk a halászlé kockákat, a paprikát, sót, borsot és addig keverjük míg csomómentes nem lesz.
Ha a hal megfőtt ( kifehéredik ha kész ) kivesszük egy tányérra, majd az alapléhez öntjük a paprikás keveréket. 5-10 percig főzzük, majd aki szereti tehet bele belsőségeket is. A mirelit belsőséget, legalább 15 percig főzzük még a levessel. Ha frissen veszünk a halastól alapossan mossük át langyos víz alatt.
Kenyérrel, vagy szélesmetélttel, forrón tálaljuk.
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése