Ezt a fajta édességet is elsősorban karácsonykor szoktuk készíteni, bár megjegyzem méltatlan hozzá, hogy csak évente egyszer vesszük elő. A cukros tojáshab, ami a habcsók tulajdonképpen, remekül alkalmas torták díszítésére, beborítására, és még megannyi szebbnél szebb dolgot tehetünk vele amivel csak finomabbá és látványosabbá tehetjük cukrásztudományunkat. Ami a legkevésbé tetszik a karácsonyi habcsókban az a mérete, és alakja. Nem lehet beleharapni anélkül, hogy az embert be ne borítaná a törmelék. Éppen ezért falatnyi darabokat alkottunk barátnőmmel, szándékosan nyomózsák nélkül formáztuk, hogy egy különösebben felszereletlen konyhában is elkészülhessen ez az ínycsiklandó finomság.
A nyers változat így fog festeni. |
Hozzávalók:
1 tojásfehérje
50 g porcukor (én kristállyal csináltam és az is tökéletes volt bele)
icipici só (nagyon pici csipet)
1 mk vaniliáscukor
színezék, díszítőcukor, vagy amit csak el tudunk képzelni rá
Elkészítés:
Nagyon fontos, hogy a robotgépünk habverő karja tisztára legyen mosva, és nemaradjon rajta egy vízcsepp se. Továbbá fontos, hogy a tál amibe felverjük a habot szintén makulátlanul tiszta, és zsírmentes legyen. Ezek hiányában hiába is próbálkozunk szép kemény habot verni. Az is jól jön ha a robotgépünk képes ötös vagy annál magasabb fokozatra.
A sütőt előmelegítjük 150˙°C ra. Az asztalra rakjuk, és sütőpapírral letakarjuk a sütő rácsát.
Szétválasztunk egy tojást, a sárgáját félretesszük, később jó lehet még akár egy kalács sütésénél. A fehérjét egy nagy tálba tesszük, és beleteszünk egy pici sót, és a szinezéket. A cukrot kimérjük egy másik tálba, és kézközelbe rakjuk, aztán először egyes fokozaton, majd szép lassan feljebb kapcsolva felverjük a habot. Minnél magasabb a fordulatszám, annál jobb. Mikor már kezd habosodni, szép lassan hozzáadjuk a cukrot, pici adagokban. Ha már kemény, kanállal is fomázható habot kaptunk akkor van kész.
Egy evőkanál segítségével kis galuska szerű darabokat szedünk a tálból, és a sütőpapíros rácsra helyezzük. Akinek van nyomózsákja azzal is csinálhat kis halmokat, vagy a kalsszikus karika formát, vagy amit csak a képzelete szül. A még nyers habra szórhatunk tortadarát, vagy kis szinezékkel elkevert kristálycukrot is. A sütőt vegyük vissza 80°Cra és a habcsókot tegyük a sütőbe. Ha nem légkeveréses sütővel dolgozunk támasszuk ki valami hőtűrő dologgal a sütő ajtaját, hogy ne égjen meg a habcsók külseje, míg a sütő 80°C ra hűl.
Lehetőleg 3-4 órán át szárítsuk, de ha megtehetjük akár egész este is bent maradhat a meleg sütőben, csak 3 óra múlva kapcsoljuk le a sütőt és zárjuk be az ajataját.
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése