2010. november 26., péntek

Mézeskalács - a karácsonyi kedvenc

Tudom, hogy még 1 hónap van karácsonyig, de ezt a sütit érdemes ennyivel hamarabb megcsinálni, ugyanis kell neki idő hogy felpuhuljon. Érdemes kiüríteni neki egy fém sütisdobozt, és vágni bele sütőpapírt. A díszítést is leírom itt, de én sosem díszítem 23-34.énél korábban, mert csak összeragad tőle a mézeskalács ha egymásra rakjuk.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
1,5dl méz
1 tojás
5 dkg margarin
13 dkg porcukor
1,5 kávéskanál szódabikarbóna
kb 10-15g mézeskalács fűszerkeverék

Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 180°C ra.
Gőz felett megolvasztjuk a mézet és a vajat egy tálban. A tűzről levéve hozzáadjuk a porcukrot, tojást és a fűszerkeveréket. A liszthez keverjük a szódabikarbónát és belekeverjük a mézes masszát. Sok recept szerint horribilis időt hagyják állni, én csak kb fél órát hagytam pihenni. Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk és kiszaggatjuk. Sütőpapiros tepsire tesszük és vastagságtól függően 20-25 percig sütjük.

A díszítés lehet egyszerűen porcukorral, szórócukorral, vagy tojáshabbal.
Kellékei:
2 tojás fehérje
2 evőkanál porcukor
nyomózsák

A 2 tojás fehérjéből a cukorral kemény habot verünk, legalább 10-15 percig. Tetszés szerinti fejjel ellátott nyomózsákba tesszük és kontúrokat, vagy mintákat rajzolunk a sütikre. Hogy megszilárdítsuk 10 percre 100-130 °C os sütőbe tesszük.

Ebbe a receptbe nyugodtan bevonhatjuk a gyerkőcöket, és pasikat is.

Jó sütögetést !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése