2010. november 25., csütörtök

Kalács

Alapvetően egy pofonegyszerű recept, kissé időigényes, de ettől lesz olyan finom puha. Reggelikre, uzsonnára, húsvétra karácsonyra tökéletes.


Hozzávalók:
40g élesztő
500g liszt
50g cukor
2 tojás
2,5 dl tej

Elkészítés:
Bekapcsolom a sütőt és 60 °C ra melegítem. Az élesztőt egy fém tálba morzsolom, ráöntöm a tejet és egy csipet cukrot teszek bele. Aztán 10-15 percre beteszem a sütőbe melegedni. Egy nagy, de tényleg jó nagy tálba szitálom a lisztet, hozzáadom a cukrot és egy kis mélyedést csinálok a közepén. Ha felfutott az élesztő a kis mélyedésbe öntöm, majd a robotgép spirális száraival elkezdem összedolgozni. Közben beleütöm a 2 tojást, és egynemű, elég ragacsos tésztát keverek belőle a robotgéppel. Ha kész, a tésztát visszateszem minimum 30 percre a még mindig 60°C os sütőbe. Utána alaposan kivajazok és lisztezek egy kocka kenyérfomát és berakom a hűtőbe, így látszik majd ha esetleg valahol nem vajaztam ki.
Ha a tészta legalább a dublájára kelt, átrakom a sütőformába és még 10-15 percig kelesztem. Ezután megkenem tojássárájával a tetejét, felveszem a sütő hőfokát legalább 180°Cra, de 200°C nál semmiképp sem magasabbra. 20-25 perc után, ha a teteje aranybarna, tűpróbával megnézem a közepe is megsült e. Ez úgy kell megtenni, hogy egy hústűt, próbatűt, vagy fogpiszkálót beleszúrounk kb a közepébe, és ha nincs rajta tészta, és simán bele lehet szúrni a sütibe akkor jó.
Ha kész kiveszem a sütőből és 5 percig hagyom a formában hűlni, majd rácsra borítom, és vagy rögtön neki esünk, vagy teljsen kihűtöm és másnap reggelire elpusztítjuk.
Vajjal lekvárral, mézzel, vagy akár húsvétkor sonkával, tormával isteni finom.

Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése