2010. november 9., kedd

Káposzta saláta - leveszöldség másképp

Most, hogy beléptünk a novemberbe sokan szomorkodunk a mögöttünk álló nyár miatt. Hiányoljuk a meleget, a finom koktélokat és a könnyed salátákat tízóraira, vagy ebédre a munkahelyen. Ahogy közeledik a karácsony előre félünk az idei plusz kilóktól, és fájdalmasan sóhajtunk ha a januárra gondolunk, hiszen addigra degeszre ettük magunkat, és szervezetünk feléli a melegebb szezonok alatt elraktározott vitaminjait. Pedig mindezek megakadályozására nem kell sokkal több időt vagy energiát pazarolnunk mint nyáron. Egyszerűen csak alkalmazkodni kell a téli zöldség, és gyümölcskínálathoz, hogy a márciusba ne a téli fáradságtól kimerülten, vitaminhiányosan essünk be, hanem jókeddvel és életvidáman.
Gondoltál például arra, hogy a karalábét nem csak a levesbe lehet főzni, vagy a répát nem csak magában ropogtathatod unalomig. A most következő recept egyszerű, télies, mégis vitamindús és tápláló téli tízórai, vagy uzsonna.

Hozzávalók:
2 nagy sárgarépa
2 közepes fej karalábé
1 kis fej káposzta (hogy lila vagy fehér az teljesen tőled vagy a bolt kínálatától függ)
1 pohár kefír (ha jó szaftosan szereted a salátát egy nagy, ha nem, elég a kicsi is, én most kicsivel csináltam)
pár csepp citromlé, ízlés szerint fűszerek
hántolt szotyi, kesúdió, mogyoró vagy amilyen magot szeretsz

Elkészítés:
Kelleni fog hozzá egy reszelő, egy krumplipucoló, egy kiskanál, egy éles nagy kés, és egy nagy tál aminek teteje van. Továbbá, ha van otthon egy kis befőttesüveg az sem árt.
Én nem vagyok a zöldségek mosásnak híve, persze ha földes azt lemosom, de valahol azt olvastam, hogyha sokat mossuk veszíthet tápanyagtartalmából. Ezért én nem mosom meg, hanem csak krumplihámozóval meghámozom a karalábét és a répát. A káposztának pedig leszedem a külső leveleit, majd negyedelem. A zöldségeket mind belereszelem a tálba egy nagylyukú reszelőn, vagy a nagyi régi fém nokedliszaggatóján.
Én öntet keveréshez rendszeresítettem magamnak egy tormás befőttes üveget (ezt a trükköt Jamie Olivertől lesetem) ebbe öntöm a kefírt, a maximum 1 mokkáskaálnyi citromlevet (ha lehet frissen a citromból, ne az üvegből) és 1 teáskanálnyi sültcsirkefűszert. De tehetünk a fűszer helyett sót, borsot vagy amilyen fűszert illőnek tartunk a salátához. Aztán rácsvarom az üveg tetejét, és jól összerázom az öntetet. Ha nincs ilyen kis üvegünk jó, ha a kefírhez keverjük az ízesítőket a poharába.
A magot és az öntetet ráteszem a salátára, lezárom a fedővel és jól összerázom. Az ideális az lenne, ha hűtőben állhatna egy keveset, hogy jól összeérjenek az ízek.

Tízóraira, uzsonnára, de köretként is megállja a helyét egy kiadósabb ebédnél, vagy vacsoránál.

Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése