Szilveszterkor, ha mi tartjuk a bulit nem árt jó előre kitalálni mit is szeretnénk csinálni. Ha sok a vendég az sem árt ha könnyen elkészíthető receptet választunk, amit nagy mennyiségben sem nagy kunszt megcsinálni. Íme a mi hidegtálas szilveszteri menünk.
Kaszinótojás
Hozzávalók:
5 db tojás
1 tk mustár
4 tk majonéz
só, bors
Elkészítés:
A tojásokat annyi vízben, hogy ellepje felteszem főni. Én 10 percig főzöm forrástól számítva, de ha valaki tutira akar menni lehet 15 perc is. Majd a tűzhelyről levéve az edénybe hideg vizet engedek míg kézzel fogható meleg nem lesz. Ez azért fontos, hogy könnyen és szépen tudjam pucolni.
Ha megpucoltam a tojásokat félbevágom és kikaparom egy tálba a sárgályát. A fehérjéket pedig üreges felükkel felfele egy tánnyérra helyezem. Amikor az összeset "kibeleztem" egy villával összetöröm a sárgályát, hozzáadom a mustárt, majonézt, egy csipet sót és borsot, majd jó alaponsan simára dolgozom össze. Ha ez kész mehetnek vissza a tojások üregeibe. Álltalában franciasaláta ágyon vágott felével lefele tálalom, egy egy pöty csemege pirosarannyal a tetején.
Franciasaláta
Hozzávalók:
Két opció van, vagy veszünk egy mélyhűtött franciasaláta alapot (negyed kilót), vagy ha nincs időnk, vagy kedvünk zöldséget főzni konzervvel helyettesítjük (1-1 borsó és kukorica konzervvel én például)
1 nagy doboz tejföl
1 kis tubus majonéz (fémtubusos)
1-2 tk mustár
pár csepp citromlé
só, bors
Ha mélyhűtött zöldséggel dolgozunk annyi enyhén sós vízzel tesszük fel a gázra, hogy ellepje, és forrástól számítva 5-10 percig főzzük. Ha konzervet vettünk azzal a végén foglalkozom.
Egy nagy tálba teszem a tejfölt, a majonézt, a mustárt, és pár csepp citromlevet facsarok rá. Jól eldolgozom majd hozzáadok egy kevés sót és borsot. Jól összekeverem, és megkóstolom nem e kell bele még fűszer.
A megfőtt vagy konzerv zöldséget egy szűrő segítségével lemossuk és a majonézes keverékhez adjuk.
Óvatosan összekeverjük, és szeletelt kenyérrel tálaljuk.
Sonkatekercs
Hozzávalók:
tekercsenként 1-1 szelet sonka
csemege ecetes torma
tubusos majonéz
Egy kis tálba összekeverek tormát és majonézt attól függően, hogy milyen erősre szeretném. Ha esetleg lett olyan kaszinótojás ami szétrepedt, vagy már nem állja meg ízlésesen a helyét a tálon, akkor fog maradni sárgálya is, ha így van nyugodtan keverjük bele. Ettől krémesebb lesz. Vagy habzsák segítségével, vagy egy kanállal a sonka egyik rövidebb oldalára szedek belőle és feltekerem. Díszítésnek 1-1 pötty csemge pirosarannyal vagy tormával koronázhatjuk.
Főtt virsli
Hozzávalók:
Virsli
tálaláshoz kenyér, ketchup, mustár
Ha hentespultban veszünk virslit meghámozzuk a műanyag külselyétől. Vannak virslik mint a füstli, sajtli és társai amit csomagban kell főzni. itt kövesd a csomag utasításait. Illetve vannak a nem műbeles virslik, mint a frankrufti, ezt onnan ismered meg hogy vékonyabb és hosszabb mint a műbeles társai. Ezeket nem kell meghámozni, ehető a külselyük is. De ha nem vagy biztos magadban kérdezd meg az eladót.
Álltalában forrásban lévő vízbe teszem őket, 5 percre, majd egy csipesz segítségével szedem őket egy tálra amin majd tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése