Kis hazánkban a rizs egy elég egyhangú étel. Legtöbbszöt sót vagy ételizesítőt teszünk a vízbe, kifőzzük és így kerül az azstalra. Azonban 2 hozzávalóval már táj jellegű köretet varázsolhatunk az asztalra, mindössze 2-3 perc plusz munkával. Szerintem érdemes kipróbálni.
Hozzávalók:
100g rizs
1 evőkanál szójaszósz
1 kisebb gerezd foghagyma
kevés olaj
Elkészítés:
Kimérjük a rizst, majd egy pohárba vagy bögrébe tesszük, hogy lássuk mennyi az űrtartalma. Ezután beleteszük a lábasba, és rá teszünk kétszer annyi hideg vizet. A vízbe beletesszük a felkarikázott foghagymát. Sót ne tegyünk bele, mert a szójaszósz elég sós. Ha van időnk pár percig állni hagyjuk, majd felrakjuk főni. Ha a leve elfőtt elzárjuk a gázt alatta, és fedő alatt hagyjuk párolódni olyan 5 percet.
Ha tasakos rizst főzünk, annak is a vizébe dobjuk a felkarikázott foghagymát, majd ha megfőtt a levét öntsük le, a foghagyma még kell.
Teszünk a rizses lábasba egy kevés olajat, hogy ne égjen le, de ne is ússzon az olajban. Aztán 1 percig kevergetve pirítjuk, végül ráöntjük a szójaszószt, és ezzel is pirítjuk 1-2 percig. Folyamatosan kevergessük, különben könnyen leég!
Ha tasakos rizst főzünk, a foghagymát kicsit pirítsük elő az olajban és csak aztán tegyük rá a rizst. A továbbiakban pedig teljesen úgy csináljuk mint a másik fajta rizst.
Tálalhatjuk magában, vagy a kedvenc husinkkal, párolt zöldségünkkel, ahogy szeretjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése