2010. november 11., csütörtök

Hidegtál Második felvonás

Vannak olyan alkalmak mint a szalagavatók, névadók, eljegyzések és hasonló partyk amikor összejön a család apraja nagyja. Mivel mi is inkább ünnepelnénk mint a konyhában sertepertéljünk előtte 1 hétig, ilyenkor is rendkívül praktikusak a hidegtálak. Azonban nem ártana egy kis, színt változatosságot vinni bele, hiszen mindig csak francia salátát nem rakhatunk a rokonság elé. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen alkalom többet érdemel egy "egyszerű" szilveszteri menüsornál.

Majonézes krumplisaláta

Hozzávalók:
2 krumplinként 1 lilahagyma
1 liter vízhez 2 evőkanál ecet
tejföl és majonéz egyenlő arányban
kevés mustár ( kb 1 kis doboz tejfölhöz 1 tk)
só, bors, citromlé

Elkészítése:
Ezt a receptet jó ha még a buli előtti napon elkészítjük, mert nem árt ha az ecetes lében egy éjszakát állnihagyjuk. Azonban ne ijedjünk meg, nem bonyolult a recept.
A krumplikat megmossuk, és héjjastól feltesszük annyi vízben főni, hogy bőven ellepje. Forrás után még 10 percig főzzük, majd a tűzről levéve hideg vizet engedünk rá.
A hagymát megpucoljuk és karikákra vágjuk. Ha a krumpli kézmelegre hűlt megpucoljuk és szintén felkarikázzuk. Egy jénai vagy üvegtálba rétegezzük a krumplit és a hagymát, úgy hogy egy sor krumpli kerül alulra, rá hagyma, majd ezt folytatva krumjpli legyen a legfelső sor. A rétegek közt pedig enyhén sózzuk borsozzuk meg. Ha az utolsó réteg is rákerült öntsük rá az ecetes hidegvizet, hogy ellepje, fedjük le folpakkal és hagyjuk hűvös helyen állni 1 éjszakát.
Másnap öntsük le róla az ecetes levet. A tejfölt, majonézt, mustárt sót borsot és citromlevet keverjük össze, majd öntsük a krumplira és a hagymára és jól forgassuk össze.
Nálunk ez a hideg saláta köretként verhetetlen.

Egyszerű fasírt

Hozzávalók:
0,5 Kg darálthúshoz
1 fej hagyma
1 nagy doboz paradicsomkonzerv
só, bors

Elkészítés:
A hagymát kockázzuk fel, a darálthúst tegyük egy nagyobb tálba amiben meg tudjuk majd keverni, és adjuk hozzá a hagymát, paradicsompürét és ízlés szerint sózzuk borsozzuk. Jól dolgozzuk össze, ha van robotgépünk kétkéses betéttel azzal is összedolgozhatjuk, ha nincs a legjobb ha a kezünkkel csináljuk.
Sütőpapíros gyümölcskenyér formába tesszük, vagy sütőpapíros tepsire kis golyókat készítünk és 180 °C on megsütjük. Akkor lesz jó ha a fogpiszkálót, vagy próbatűt beleszúrva a tű tiszta marad. Ez álltalában 20-25 perc, de ez függ a formától is.
Mi a krumplisalátával szoktuk enni.

Tojássaláta

Hozzávalók:
5 tojás
1 kis pohár tejföl
ugyan annyi majonéz
1 tk mustár
só, bors

Elkészítés:
A tojásokat annyi hideg vízben, hogy ellepje feltesszük főni. Forrástól számítva 15 percig főzzük. Amíg fő a tálba amiben majd tálaljuk beletesszük a tejfölt, mustárt, majonézt sót és borsot és jól összekeverjük. Ha a tojások kifőttek hideg vizet engedek rájuk, és mikor kézmelegre hűltek óvatosan megpucolom. Végül egy tojásszeletelő segítségével felkarikázom és beleforgatom a majonézes keverkékbe. Kenyérrel tálalom.

Egyszerű burgonyasaláta

Hozzávalók:
5 szem közepes burgonya
1 kis pohár tejföl
ugyan annyi majonéz
1 tk mustár
só, bors

A krumplikat megmosom és héjjastól felteszem annyi hidegvízben főni, hogy ellepje. Körülbelül 10-15 percig főzzük.
Amíg fő a tálba amiben majd tálaljuk beletesszük a tejfölt, mustárt, majonézt sót és borsot és jól összekeverjük. Ha a krumpli megfőtt megpucolom, és felkarikázva a majonézes keverékbe forgatom. Általában önnmagában fogyasztjuk, de kenyérrel is finom. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése