2010. október 15., péntek

Gnocchi - ahogy én szeretem

Ez a tésztaféle az olaszok egyik kedvence. Elkészítése nem bonyolult, azonabn elsőre meglehetősen időigényes lehet. Készíthetjük csak magunknak, azonban érdemes nagyobb mennyiségben csinálni, mert lefagyasztva hosszan eláll, és kivállóan feldobja a mindennapok egyszínű tésztaválasztékát. Lehet rá tenni sós szaftos husokat, zöldségeket, vagy porcukorral sőt, akár mákkal és dióval is megszórhatjuk.

Hozzávalók:
héjjában főtt krumpli
liszt
ízlés szerint eseleg egy kis bazsalikom

Így készül:
A krumplit megmossuk és annyi vízzel hogy ellepje feltesszük főni. Mérettől függően 10-15 perca alatt megfő fedő alatt, ha már felforrt. Még melegen meghámozzuk, és áttörjuk, vagy krumplinyomón, vagy villával, és egy tálba tesszük hűlni.
Ha kihűlt megsózzuk, ha szeretnénk bazsalikomot, vagy zöldfűszert is tehetünk bele. Ezután hozzáteszünk annyi lisztet, amennyit felvelvesz. Szép, gyúrható, nem túl ragadós, keményebb tésztát kell kapnunk. Ezt a tésztát lisztezett nyújtódeszkára, vagy lemosott megtörölt asztallapra tesszük, és felosztjuk kissebb gombócokra. A gombócokból kis hurkákat hengergetünk, mint a gyerekek a gyúrmával, és egyenlő, körülbelül 2 cm-es darabokra vágjuk. A kis darabkákat kezeink közt kis gömbökké hengergetjük.
Forró sós vízbe tesszük, körülbelül 5 perc allatt megfő. Az a golyócska már biztos jó amelyik a víz felszínén lebeg.

Még melegen rátesszük a feltétet, például a paradicsomos csirkém.

Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése