Nagyon sokan vagyunk úgy vele, hogy a TV ben látott dobálva forgatós pizzalap készítése láttán elmegy a kedvünk és megveszük készen a pizzalapokat a boltba. Hogy őszinte legyek én nem szeretem az ilyen bolti csodákat, vagy túl száraz vagy túl vastag, egyszóval szerintem mindegyik ratyi. Ezért elkezdtem kutakodni és kipróbáltam megannyi pizzatésztareceptet, de végül sikerült kiötlenem egyet ami nekem pont ízlik. Ha valahonnan túl ismerős elnézést a forrástól, hogy nem említem de tucatnyi pizzatészta cetlim van otthon :P
Sütés: kb 10-15 perc
Ami kell bele:
Na hát itt nem fogok konkrét értéket írni mert én sem méricskélek otthon.
kb 1/4 kiló liszt
oliva olaj ( de tényleg az legyen, az íze érződik! )
kevés tej úgy 0,5-1dl
1-2 teáskanál cukor
élesztő
só
Így áll össze:
Fogok egy nagyobb porcelán vagy üveg bögrét, a lényeg hogy mikrózható legyen és beleteszem a tejet. Nagyon kicsi fokozaton megmelegítem egy fél perc alatt, éppen hogy csak ne jéghideg legyen. Belemorzsolok egy kb 1/4 élesztőt, belerakom a cukrot, és zutty vissza a mikróba még egy kicsit melegíteni. De télleg óvatosan vagy leforrázzuk az élesztőt és akkor nem lesz finom könnyed a tészta!
Amíg a mikró zúg búg veszek egy tálat és beleszitálom a lisztet, teszek bele ízlés szerint sót. Ha az élesztő felfutott, (azt onnan tudod, hogy kvázi habosodik a teteje vagy mi) ővatosan belerakom a lisztbe és elkeverem. Hozzáadok egy kávéscsészényi olivaolajat. Olyan 0,5 dl-t. És összedolgozom, ha híg vagy sűrű adjunk hozzá lisztet vagy langyos vizet. Semmiképp se meleget vagy hideget! Addig kell ügyeskedni amíg gyúrható tészta állaga nem lesz.
Ekkor kisebb darabokra szedhetjük, attól függően hogy nagyobb pizzát vagy kis falatnyikat csinálunk. Fogjuk az első darabot és egy lisztezett deszkára tesszük, ez nálam általában az asztallap :) És itt jönne az hogy az ujjaddal kéne középről kifele szépen huzogatni meg mittomén míg pizza alakja nem lesz. Nálam ez gyakorlatban úgy fest, hogy fogok egy sodrófát azt is meglisztezem és a tepsi, vagy pizzasütő formályára nyújtom tetszés szeinti vékonyságúra.
Ha tepsiben sütöd érdemes kis olivaloajjal kikenni, de tényleg csak nagyon finoman a tepsit.
Aki nem szereti ha a tészta úszik a paradicsompürétől az elősütheti egy 10-15 percig.
A feltétet már mindenki magának elkészítheti, de ne feledjétek a tetejéről a mozzarellát :)
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése