2013. augusztus 21., szerda

Menzás csokis kocka -remake

Imádom az új sütőt! Igaz "csak" egy gázsütő, nagy és kis lánggal, de már ez is egy Cadillac a régi 30 éves tűzhelyhez képest. A hosszúhétvégén gyakorlatilag minden nap került ki belőle valami. Hol egy kis kakaós, vagy fahéjas keksz, hol pár zsemle, hol pedig a 20.-ra szánt süti. Amitől nem igazán voltam elragadtatva. Először azt hittem a jól bevált receptem nem működik úgy kakaós verzióban, ahogy szokott, így egy új piskóta recept után néztem, ami ma délelőtt el is készítettem. Gyönyörű lett, olyannyira, hogy meg is ihletett, hogy csináljak hozzá egy kis pudingot, de az itt vendégeskedő Bence kedvéért, aki idén megy 4.-be a pudingból inkább sodó szerű öntet lett.

Hozzávalók:
piskóta:
4 m-es tojás
4 ek. porcukor
4 ek. liszt
6g vagy 1/2 csomag sütőpor
1 csipet só, 1 csepp citromlé

csoki "sodó":
1 zacskó csokis főzős pudingpor
tasak leírása szerinti cukor
6dl tej

A piskóta készítése a szokásos módon zajlik. Tojás fehérjét egy nagyobb tálba, sárgáját egy másikba. A kedvenc részem, amikor a fehérjéből a cukor lassankénti adagolásával gyönyörű kemény hab lesz. Ha ez megvan a sárgáján is átmegyünk a robotgéppel majd a sárgájához adjuk a sütőporral elkevert lisztet, és jól elkeverjük. A tojáshabból evőkanalanként adunk a sárgájás masszához, hogy sűrű masszát kapjunk, majd a végén a hab kb felét egyben rakjuk hozzá, és óvatosan egyneművé keverjük.
A kapcsos tortaforma alját kivesszük, és a sütőpapíron körberajzoljuk ceruzával. Ollóval a kör belsején kivágjuk. A tortaforma alsó részét egy csepp olajjal megkenjük és erre tesszük a sütőpapírt, így szépen bele lehet simítani. Karikát a helyére kattintatni, és már mehet is bele a massza.
Közepesre előmelegített sütőben 15-20 percet sütjük. Majd a formából kivéve rácson kihűtjük, csak ezután szedjük le a papírt az aljáról.
Ebből az adagból egy vékonyabb lap lett, ami kb. megfelel egy torta rétegének.

A sodó sem volt nagy ördöngősség. Mindössze annyit változtattam a tasak leírásán, hogy 5dl tej helyett 6-ot tettem bele, és amint éreztem, hogy kezd sűrűsödni le is húztam a tűzről. Ez után azonnal egy üveg kancsóba tettem, és amíg hűlt 20 percenként átkevergettem a habverővel, hogy ne hártyásodjon be a teteje.

A piskótaszeletet egy nagy adag csokis sodóval meglocsolva tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése