Végre megjelent a piacokon az első eresztés zsenge zöldség, ami nem csillagászati árakban mozog! Ennek örömére úgy döntöttünk Anyósommal, hogy estére főzünk egy kis gezemice avagy zöldség levest. Végül ebből a mennyiségből olyan 6 főre bőven elég adag lett.
Nem vagyok otthon a vega dolgokban de szerintem ezt ők is ehetik. Az ételízesítő akár sima sóval is helyettesíthető.
2 csokor zsenge sárgarépa
1 csokor zsenge gyökér zölddel
1 közepes karalábé
~1kg fejtős borsó (héjával ennyi)
200g csiga levestészta
ételízesítő
a rántáshoz:
2-3ek olaj
3 ek liszt
2-3 tk. pirospaprika
A zöldségeket megtisztítjuk. A karalábét kis kockákra, a répákat és a gyökeret 5-6 cm hosszú hasábokra vágjuk. A borsót kifejtjük, és a zöldségeket a gyökér zöldjével egy nagy lábasba rakjuk. Felöntjük 2-3x-os mennyiségű vízzel, és ízlés szerint teszünk bele ételízesítőt.
Amíg a leves fő egy kis edényben olajat melegítünk, majd hozzáadjuk a lisztet, akkor jó, ha a keletkező rántás még folyós. Ha a rántás enyhén zsemle színűre barnul levesszük a tűzről, és belekeverjük a pirospaprikát. Ettől teljesen be fog sűrűsödni a rántás.
Ha a répa és a karalábé puhára főtt a léből kiveszünk 1-2 merőkanálnyit és a rántáshoz adjuk. Ha a rántás nagyjából feloldódott a lében ráöntjük a levesre, és addig keverjük, amíg a kis csomók feloldódnak benne.
Ezután beletesszük a tésztát és a zacskó utasításai szerint készre főzzük a levesben.
Tálaláskor egy kis borssal szoktam megszórni.
Szinte forrón az igazi!
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése