A tavaszi hólyaggyulladás után Góliát orvosa kiadta, hogy kevesebb marha alkatrészt adjak neki jutalomfalatnak, így hát egy ideje a szárnyas belsőségekkel is szemezgetek a hentesnél A csirke szív és máj párosról, illetve a pulyka szívről fogok írni, pontosabban azok ebeknek való elkészítéséről.
Csirke belsőségek
A csirke máj főzése után meg tudom érteni miért áll mindenki szeptikusan a finom de nem maszatolós jutalomfalat témához. Azt kell, hogy mondjam hiába voltak érte maximálisan oda az ebeim soha többé. Közel 3/4 óra főzés után is maszatolós, és omlós maradt. A saját tányéromon szívesen láttam volna viszont, de jutalomfalatnak adva elkél mellé egy törölköző.
Ugyan azt az eljárást követtem, amit a marhánál, vagyis lemosás után bő vízben tettem fel főni fűszerek nélkül. Ezúttal a szivekkel együtt, mert nem volt elég időm a kettőre külön. Körülbelül 10 perc forrás után vettem ki az elsőt a vízből, de félbevágás után arra jutottam még főzni kell. Olyan 5-10 percenként újra próbálkoztam még egyben lévő májjal, de csak nem akart megkeményedni. Végül azoknak a májaknak, amin főzésközben teszteltem, a vágott fele elég kezelhető lett, de összességében elég sok macera van vele, ha előre kell kockázni.
Ugyan azt az eljárást követtem, amit a marhánál, vagyis lemosás után bő vízben tettem fel főni fűszerek nélkül. Ezúttal a szivekkel együtt, mert nem volt elég időm a kettőre külön. Körülbelül 10 perc forrás után vettem ki az elsőt a vízből, de félbevágás után arra jutottam még főzni kell. Olyan 5-10 percenként újra próbálkoztam még egyben lévő májjal, de csak nem akart megkeményedni. Végül azoknak a májaknak, amin főzésközben teszteltem, a vágott fele elég kezelhető lett, de összességében elég sok macera van vele, ha előre kell kockázni.
Csikre szív téren már sokkal jobb a helyzet. A szivek olyan 10-15 perc alatt puhára főttek. Legközelebb, ha ilyet veszek mosásnál leszedem róla a külső, laza hártyát, de amúgy jól kezelhető, és jól fogyó jutalomfalat lett belőle.
Pulykaszív:
A csirkéhez hasonlóan, leöblítve, bő vízben a tűzhelyre téve forrástól számított 10-15 percen belül kész is volt. Puha az állaga, és az ebeim nagyon szeretik. A májjal még nem mertem próbálkozni, de egy kisebb adagot majd kipróbálok még valamikor.
A főzőlé mindegyik esetben a szokásos módon, a száraztáp felöntésre fogyott el, a foltosok legnagyobb örömére.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése