Nálam a hétvége halmozottan csúcs szuper, mert ilyenkor hajnaltól, délutánig lent lehetek a kutyasulin. Csakhogy, mit vigyen az ember lánya ilyen helyre, hisz általában a buszon reggelizem, és két tanfolyam közt a sulin ebédelek, miközben a fiam ezerrel rohangál körülöttem, a kennelben töltött kényszerpihenő után. A dolgot még nehezíti, hogy mostanában kicsit kenyér és zsemle undorom van. Minden ebédre ilyesmit eszem, főleg szendvics formájában, úgyhogy kellett valami, ami feldobja a megszokott unalmas szendvicseket.
Tudom, hogy már van fent egy tortilla recept a blogon, de azt a fajtát főleg akkor csinálom, ha csipszet, vagy rakott tortillát csinálok, mert még mikrózás után is elég merev a tésztája.
A főzőcsatornán van egy mexikói lány, akinek saját főzőműsora van, és ő mondta, hogy a mexikói kukoricaliszt nem hasonlít a miénkre, nem ennyire édes, és az állaga is inkább a búzalisztéhez van közelebb, mint a mi kukoricalisztünkhöz. Innen jött az ötlet, hogy csak búzalisztből is próbáljam meg.
Próbáltam több változatot, több/ kevesebb, más fajta olajjal, de végül ez a recept lett a tuti befutó.
Hozzávalók 2 db kb. 30 centis laphoz
100g liszt
1 csipet só
1 ek. napraforgó olaj
kb fél-egy dl víz
A lisztet elkeverem a sóval, a közepébe mélyedést csinálok s abba öntöm az olajat, és a víz felét, majd kézzel elkezdem összekeverni. Annyi vizet adok hozzá apránként, hogy a tál szép tiszta legyen. Állagra kicsit lágyabb a tésztája, mint a köretnek készített tésztáké.
A tálat lefedve meleg helyen kb 20 percet hagyom pihenni.
Általában felezős módszerrel osztom szét a tésztát, tehát a megfelezett tésztát is felezem, majd azt is félbevágom, attól függően épp mennyit, vagy mekkorákat készítek. Így nagyjából egyforma darabokat kapok, amiket aztán egyenként, még frissen felvágva, gombócokká formálok, és így teszem félre.
A gombócokat aztán nagyjából 30 cm-es körökké nyújtom. Akkor jó ha a tészta alatti felület átsejlik rajta. (kb.1,5-2mm vékony legyen, mint a bolti változat)
Száraz serpenyőben sütöm minkét oldalát, amíg el nem kezd hólyagosodni. Ha a hólyagok serpenyő felőli oldala barnul, megfordíthatjuk. A kész darabokat egy tányérra tesszük, és alufóliával letakarjuk, amíg a többi kisül.
Én általában pénteken sütöm meg délután, aztán még langyosan alufóliába csomagolom, és a hűtőbe teszem. 1 perc mikrózás után még vasárnap is nagyon finom. Csak vigyázni kell, mert a hűtőből kivéve elég törékeny!
Ez egy alaprecept, lehet a tésztába keverni fűszereket, sült hámozott paprikát, némi spenótot, vagy borsópürét, vagy, amit csak szeretnénk. Bulikra például az ételszínezékkel festett kék változatot is el tudom képzelni. :)
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése